Литература

Списък на редовните съдии към 23.05.2019г.

Класификация на българските съдии с международно звание

Актуални таблици за работа със Swiss-Manager
(в сила от 1 май 2019 г.)

 

ОСНОВНИ ПРОМЕНИ
В ПРАВИЛНИКА НА ШАХМАТА НА ФИДЕ ОТ 01.07.2014 Г.
ЗА СТАНДАРТНИЯ ШАХМАТ
>>> ТУК МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С ЦЕЛИЯ ТЕКСТ. <<<

На вниманието на всички шахматни съдии

Считано от 1.7.2013 съгласно чл.9.1 от FIDE Rating Regulations е абсолютно задължително изпращането на турнирните файлове в 7-дневен срок от завършването на турнир, валиден за FIDE рейтинг, до рейтинг-администратора. Моля използвайте e-mail адрес nikopetrov@yahoo.com . Също така във файловете е задължително посочването на дата на раждане на състезателите, а не само година, както досега (чл.7.12 от същия документ).

Уважаеми колеги, ФИДЕ публикува Наръчник на съдията, най-пълния и подробен сборник с документи, касаещи дейността на шахматния съдия. Съдийската комисия работи по превеждане на Наръчника и се надяваме през следващата година той да бъде издаден на български. Оригиналният текст можете да прочетете тук -http://www.fide.com/images/stories/NEWS_2013/FIDE/Arbiters_Manual_2013.pdf

Данни за заплащане на членския внос за (30 лв.): Пощенска банка, IBAN BG26BPBI79221067301201 BIC BPBIBGSF Георги Бедников
(При плащане по банков път вписвайте и рождената си дата.)

Нашият email:
chessarbiters_bg@abv.bg

Наръчник

Шахматният наръчник съдържа актуалната нормативна и методологична информационна база за организирането, провеждането и отчитането на шахматните състезания.

Предназначен е за всички шахматни съдии, организатори на състезания и състезатели – любители и професионалисти.

Може да се използва като учебно помагало за студентите от специалност “Шахмат” при Националната спортна академия “Васил Левски” в гр. София.

 

divider divider divider

 

 

Swiss Manager

Настоящото ръководство за използване на програмата Swiss Manager е предназначено за всички шахматни съдии в Република България. Съставянето му се наложи от факта, че тази програма се утвърди като стандарт за софтуер за обработка на турнири. Тя е една от утвърдените от ФИДЕ програми.

Освен това помощната информация в програмата е на английски или немски език и понякога е непълна и ненавременно актуализирана.

Целта на ръководството е не да обхване абсолютно всички възможности на програмата, а да даде на потребителите информация в структуриран вид как тя да бъде използвана ефективно. В процеса на изложението са използвани типови турнири, което ще улесни потребителите при бъдещата им работа. Тук те ще намерят и системите за допълнителни показатели и как се извършват съответните настройки в програмата при различни видове турнири. Тези допълнителни показатели са препоръчани и утвърдени от Съдийската Комисия към БФ Шахмат.

 

Преглед на пълния текст