Сайт на съдийската комисия към БФШ

Списък на редовните съдии към 31.12.2015 г.

Класификация на българските съдии с международно звание

Актуални таблици за работа със Swiss-Manager
(в сила от 1 декември 2015 г.)

ОСНОВНИ ПРОМЕНИ
В ПРАВИЛНИКА НА ШАХМАТА НА ФИДЕ ОТ 01.07.2014 Г.
ЗА СТАНДАРТНИЯ ШАХМАТ
>>> ТУК МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С ЦЕЛИЯ ТЕКСТ. <<<

На вниманието на всички шахматни съдии

Считано от 1.7.2013 съгласно чл.9.1 от FIDE Rating Regulations е абсолютно задължително изпращането на турнирните файлове в 7-дневен срок от завършването на турнир, валиден за FIDE рейтинг, до рейтинг-администратора. Моля използвайте e-mail адрес nikopetrov@yahoo.com . Също така във файловете е задължително посочването на дата на раждане на състезателите, а не само година, както досега (чл.7.12 от същия документ).

Уважаеми колеги, ФИДЕ публикува Наръчник на съдията, най-пълния и подробен сборник с документи, касаещи дейността на шахматния съдия. Съдийската комисия работи по превеждане на Наръчника и се надяваме през следващата година той да бъде издаден на български. Оригиналният текст можете да прочетете тук -http://www.fide.com/images/stories/NEWS_2013/FIDE/Arbiters_Manual_2013.pdf

Данни за заплащане на членския внос за (30 лв.): Пощенска банка, IBAN BG93BPBI79241087673001 BIC BPBIBGSF Ружка Милчева Генова
(При плащане по банков път вписвайте и рождената си дата.)

Нашият email:
chessarbiters_bg@abv.bg

На вниманието на всички шахматни съдии

С настоящото Ви уведомяваме, че, съгласно писмо от Президента на БФ шахмат, в случай на неспазване решенията на УС на БФ шахмат от 05.06.2015 и допускане до участие на лица, лишени от състезателни права, съдиите, допуснали такова нарушение, независимо от ранга на състезанието, ще бъдат предложени на УС на БФ шахмат за отнемане на съдийските им права.

Съдийската комисия уведомява всички съдии и организатори на турнири, валидни за международен рейтинг, че от 1 април е задължително при регистриране за участие на състезател без FIDE ID, да изискват трите имена, дата на раждане, пол, електронна поща.
Отговорността за неспазване на горното изискване е на главния съдия на турнира и може да доведе до отказ на FIDE да го обработи за рейтинг.
Чуждестранни състезатели без FIDE ID не се допускат до участие. Те трябва своевременно да заявят издаването му от своята национална федерация и едва тогава могат да бъдат регистрирани за участие.

Проведен опреснителен съдийски семинар

На 25 април 2015 г. в хотел "Ростов" в гр. Плевен се проведе опреснителен съдийски семинар във връзка с новостите в Правилника на шахмата на ФИДЕ от 01.07.2014 г. Лектор на семинара беше инж. Здравко Недев, международен съдия на ФИДЕ. Участниците могат да се видят тук .

От 22 до 24 май в гр. София ще се проведе съдийски курс по шахмат

Повече подробности - в приложения файл.

dividerdividerdivider

01.12.2015

Обновени таблици за работа със Swiss-Manager (в сила от 1 декември 2015)

Практически указания може да получите в рубриката "В помощ на съдиите/Казуси и коментари"